Synonymerna.se logotyp
 

Synonymer till vana

Här nedanför hittar du samtliga tjugotvå synonymer till vana.


Vad betyder vana

Sett till sina synonymer betyder vana ungefär habitus eller kutym, men är även synonymt med exempelvis "sed" och "rutin". Lite längre upp på sidan hittar du hela listan med synonymer till vana. Vår databas innehåller även sju böjningar av vana, fem exempelmeningar på hur ordet vana kan användas i en mening, flera engelska översättningar samt information kring ordets popularitet på internet.


Böjningar av vana

Här nedan hittar du olika grammatiska böjningar av ordet vana.


Exempelmeningar för vana

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet vana kan användas i en mening, vilket kan hjälpa dig med att använda ordet på egen hand.Om meningen är hämtad från en officiell källa finner ni en länk till källan till höger om meningen.

 1. Det fina, vita mjöl de flesta européer är vana vid idag var något som var reserverat för överklassen.  
 2. Det finns en särskild pondus på arenan, som vi inte är helt vana vid, säger SVT:s expert Lotta Björe.  
 3. Eftersom Etna kan få flera utbrott per år är befolkningen i Catania är vana vid vulkanens aktiviteter.  
 4. Men befolkningen i staden i nordöstra Sibirien är vana med kylan, just nu pågår en konstfestival utomhus.  
 5. Vi är vana vid korruption och jag tror inte det här valet blir något undantag, säger Amina Shaker till SVT.  

Exempelmeningarna är till stor del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar, böcker och Wikipedia används också.


Engelsk översättning av vana

Här nedan hittar du engelska översättningar till ordet vana.


Ordets popularitet på internet

Ett sätt att mäta hur populärt ett ord är när det gäller användande är att analysera hur ofta någon söker efter ordet "vana" på internet, t.ex. genom en sökmotor såsom Google, Bing eller Yahoo. När det gäller ordet vana förekommer det i genomsnitt ca. 260 sökningar på ordet per månad på internet. Den sökfras som sökmängden matchar mot är väna


Närmeord till vana

I vår databas över ord finns 8 ord som innehåller eller liknar vana.


Mer information om vana

Andra sätt att lära sig mer kring vad vana betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till ordet. Exempelvis hur man stavar till ordet eller vad definitionen av vana är. Ett annat sätt som man även kan utnyttja är att leta efter antonymer till ordet, för att sedan söka vidare efter synonymer till de motsatsord man kunde finna.

Siffror om vana

 • Antal bokstäver: 4
 • Antal vokaler: 2
 • Antal konsonanter: 2

Grundpoäng för vana i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 7
 • Ordets poäng i Betapet: 6
 • Ordets poäng i WordFeud: 6

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är vana synonymt med både habitus och kutym, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.