Synonymerna.se logotyp
 

Synonymer till anledning

Här nedanför hittar du samtliga tolv synonymer till anledning fördelade på två ordgrupper.


Vad betyder anledning

Sett till sina synonymer betyder anledning ungefär orsak eller skäl, men är även synonymt med exempelvis "motiv" och "syfte". Lite längre upp på sidan hittar du hela listan med synonymer till anledning. Vår databas innehåller även sju böjningar av anledning, fem exempelmeningar på hur ordet anledning kan användas i en mening, flera engelska översättningar samt information kring ordets popularitet på internet.


Böjningar av anledning

Här nedan hittar du olika grammatiska böjningar av ordet anledning.


Exempelmeningar för anledning

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet anledning kan användas i en mening, vilket kan hjälpa dig med att använda ordet på egen hand. Om meningen är hämtad från en officiell källa finner ni en länk till källan till höger om meningen.

 1. Men med anledning av Covid-19-pandemin beslutade IOK som arrangerar OS att flytta fram spelen ett år.  
 2. Läkemedelsverket ser dock ingen anledning att ändra rekommendationerna gällande Astra Zenecas vaccin.  
 3. Under måndagseftermiddagen kallades polisen ut till en ort söder om Kalmar med anledning av ett bråk.  
 4. En anledning till det låga intresset tros vara att det finns en förlegad bild av vad arbetet innebär.  
 5. Sedan tidigare avråder UD från alla resor till norra Sinai i Egypten med anledning av säkerhetsläget.  

Exempelmeningarna är till stor del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar, böcker och Wikipedia används också.


Engelsk översättning av anledning

Här nedan hittar du engelska översättningar till ordet anledning.


Ordets popularitet på internet

Ett sätt att mäta hur populärt ett ord är när det gäller användande är att analysera hur ofta någon söker efter ordet "anledning" på internet, t.ex. genom en sökmotor såsom Google, Bing eller Yahoo. När det gäller ordet anledning förekommer det i genomsnitt ca. 1300 sökningar på ordet per månad på internet.


Närmeord till anledning

I vår databas över ord finns 5 ord som innehåller eller liknar anledning.


Mer information om anledning

Andra sätt att lära sig mer kring vad anledning betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till ordet. Exempelvis hur man stavar till ordet eller vad definitionen av anledning är. Ett annat sätt som man även kan utnyttja är att leta efter antonymer till ordet, för att sedan söka vidare efter synonymer till de motsatsord man kunde finna.

Siffror om anledning

 • Antal bokstäver: 9
 • Antal vokaler: 3
 • Antal konsonanter: 6

Grundpoäng för anledning i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 10
 • Ordets poäng i Betapet: 13
 • Ordets poäng i WordFeud: 11

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är anledning synonymt med både orsak och skäl, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.