Synonymerna.se logotyp
 

Synonymer till rätt och slätt

Här nedanför hittar du samtliga fyra synonymer till rätt och slätt.


Vad betyder rätt och slätt

Sett till sina synonymer betyder rätt och slätt ungefär bara eller blott, men är även synonymt med exempelvis "endast" och "helt och hållet". Lite längre upp på sidan hittar du hela listan med synonymer till rätt och slätt. Vår databas innehåller även fyra exempelmeningar på hur ordet rätt och slätt kan användas i en mening.


Exempelmeningar för rätt och slätt

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet rätt och slätt kan användas i en mening, vilket kan hjälpa dig med att använda ordet på egen hand. Om meningen är hämtad från en officiell källa finner ni en länk till källan till höger om meningen.

  1. Namnet refererar även till Tysklands socialistiska enhetsparti, som styrde Östtyskland fram till enandet med väst 1990 och rätt och slätt kallades för Partiet.  
  2. Av de vikingatida nordborna själva användes namnet "dansk tunga", "danskt mål" eller rätt och slätt "danska" som beteckning för det gemensamma nordiska språket.  
  3. Svenskhoppet Tom Kristensson blev femma i WRC 2 och uppfyllde därmed sin målsättning som rätt och slätt handlade om att ta sig hela vägen till slutet av tävlingen.  
  4. Detta hindrar inte att han i sina vetenskapliga verk använder dessas auktoriteter för att argumentera för en tes; i Convivio kallar han Aristoteles rätt och slätt Filosofen.  

Exempelmeningarna är till stor del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar, böcker och Wikipedia används också.


Mer information om rätt och slätt

Andra sätt att lära sig mer kring vad rätt och slätt betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till ordet. Exempelvis hur man stavar till ordet eller vad definitionen av rätt och slätt är. Ett annat sätt som man även kan utnyttja är att leta efter antonymer till ordet, för att sedan söka vidare efter synonymer till de motsatsord man kunde finna.

Siffror om rätt och slätt

  • Antal bokstäver: 12
  • Antal vokaler: 3
  • Antal konsonanter: 9

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är rätt och slätt synonymt med både bara och blott, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.