Synonymerna.se logotyp

Synonymer till index

 

Synonymer till index

Vad betyder index?

Med index menar man vanligen någon av tre följande saker.

 • En förteckning i en särskild ordning, till exempel en innehållsförteckning i alfabetisk ordning för en bok.
 • En numerisk skala eller ratio vilken man använder för att till exempel jämföra variabler med varandra eller andra referensnummer.
 • Någonting som används för att referera till en del av någonting. Exempelvis kan del totala energin (förenklat) delas upp i potentiell och kinetisk energi, E = Epot + Ekin, där pot och kin är index (subscript) till E och specificerar respektive variabel.

Texten uppdaterades senast 2016-06-01

Engelsk översättning av index

 • index, register, list, directory

Exempelmeningar för index

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet index kan användas.

 1. Även på de ledande börserna i Europa pekade index nedåt.
 2. Googles indexering av Usenetarkivet påbörjades redan 1998.
 3. Det finns många olika sätt att mäta utvecklingen hos ett företag och det vanligaste är aktieutvecklingen jämfört med index, eller ännu bättre, jämfört med huvudkonkurrenterna.
 4. Omvägen via lättmanipulerade index borde vi dock hoppa över.
 5. Vi ansätter hastigheten med index ut för att indikera att den gäller för vattnets hastighet ut ur cylindern.
Exempelmeningarna är till största del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar och böcker har ibland använts som inspiration.

Närmeord till index

Ord som innehåller eller liknar index: äldre landsindelning, bindemedel, binder, bindestreck, body mass index, cylinder, cylinder för pressning, cylindern, ett oväntat hinder, ett svårt hinder, förbindelse

Sökvolym på internet för index

Sökvolymen för index är ca. 12100 antal sök per månad. Detta betyder att det varje månad i genomsnitt 12100 gånger händer att någon gör en sökning efter ordet/frasen på internet (i en sökmotor, t.ex. Google, Bing, osv.).

Mer information om index

Vi har totalt åtta synonymer till index, men tyvärr inte några antonymer, registrerade i vår databas över synonymer och antonymer (motsatsord). Det finns en engelsk översättning inlagd för index, det finns även fem exempelmeningar som kan hjälpa dig med hur du kan använda index i en mening.

Data om ordet index

 • Antal bokstäver: 5
 • Antal vokaler: 2
 • Antal konsonanter: 3

Grundpoäng för ordet index i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 14
 • Ordets poäng i Betapet: 14
 • Ordets poäng i WordFeud: 12

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är index synonymt med både förteckning och register, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss.

/Stefan (ansvarig för Synonymerna.se)