Synonymerna.se logotyp

Synonymer till foliehatt

 

Synonymer till foliehatt

Vad betyder foliehatt?

Foliehatten är en symbol för en inbillad och irrationell fara. Ordet foliehatt brukar användas som en nedsättande benämning på en person som anammar, sprider och tror på till exempel pseudovetenskap och konspirationsteorier. Ordet kommer från att en hatt gjord av aluminiumfolie tros skydda en person från att bland annat myndigheter (eller aliens) skall kunna läsa av personens tankar eller påverka personen genom strålning, vilket även är ett utmärkt exempel på en inbillad och irrationell fara, med en släng av konspirationsteorier.

Ordet foliehatt var en del av nyordslistan 2011 från Institutet för språk och folkminnen (Isof).

Texten uppdaterades senast 2020-01-07

Engelsk översättning av foliehatt

 • tin foil hat
foliehatt

foliehatt

Exempelmeningar för foliehatt

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet foliehatt kan användas.

 1. Bara för att inte jag litar på gammelmedia betyder inte det att jag är en foliehatt!
 2. Jag trodde att det var klart där, men sedan kom det in en sådan där jäkla foliehatt som tror på chemtrails.
 3. Denna foliehatt passar de flesta huvuden och skyddar mot alla försök att läsa dina tankar.
 4. Man kan inte avfärda alla konspirationsteoretiker som knäppisar i foliehatt.
 5. Här kommer bland annat Melodifestivalens programledare ut som foliehatt, grattis!
Exempelmeningarna är till största del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar och böcker har ibland använts som inspiration.

Sökvolym på internet för foliehatt

Sökvolymen för foliehatt är ca. 1900 antal sök per månad. Detta betyder att det varje månad i genomsnitt 1900 gånger händer att någon gör en sökning efter ordet/frasen på internet (i en sökmotor, t.ex. Google, Bing, osv.).

Mer information om foliehatt

Vi har totalt två synonymer till foliehatt, men tyvärr inte några antonymer (motsatsord), registrerade i vår databas över synonymer och antonymer. Det finns en engelsk översättning inlagd för foliehatt, det finns även fem exempelmeningar som kan hjälpa dig med hur du kan använda foliehatt i en mening.

Andra sätt att lära sig mer kring vad foliehatt betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till foliehatt. Exempelvis kan man söka efter andra ord för foliehatt samt även hur man stavar till foliehatt. Andra sätt kan vara att söka efter definitionen av foliehatt eller en mer djupgående förklaring av foliehatt egentligen betyder och innebär. Ett annat sätt som man även kan utnyttja för att hitta synonymer till foliehatt är att leta efter antonymer till foliehatt, för att sedan göra eftersökningar på dessa antonymers synonymord.

Data om foliehatt

 • Antal bokstäver: 9
 • Antal vokaler: 4
 • Antal konsonanter: 5

Grundpoäng för foliehatt i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 15
 • Ordets poäng i Betapet: 17
 • Ordets poäng i WordFeud: 15

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är foliehatt synonymt med både konspirationsteoretiker och pseudovetare, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.

/Stefan (ansvarig för Synonymerna.se)