Synonymerna.se logotyp

Synonymer till faktaresistens

 

Synonymer till faktaresistens

mot fakta
ignorans

Vad betyder faktaresistens?

Begreppet faktaresistens syftar till ett förhållningssätt där man inte låter sig påverkas av hård fakta som talar emot ens uppfattning, trots att faktan är valid. Ofta förekommer faktaresistens tillsammans med konspirationsteorier. Se även faktaresistent.

Ordet faktaresistens var en del av nyordslistan 2015 från Institutet för språk och folkminnen (Isof).

Texten uppdaterades senast 2020-01-03

Exempelmeningar för faktaresistens

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet faktaresistens kan användas.

 1. Efter ett seminarium om vårt förhållande till fakta står det klart att faktaresistens egentligen inte har någonting med fakta att göra.
 2. Hela vetenskapssamhället mobiliserar mot faktaresistensen som har blivit ett reellt hot mot vårt samhälle.
 3. Ny forskning tyder på att oron över faktaresistens kan vara överdriven.
 4. faktaresistens har av många beskrivits som en folksjukdom, och fenomenet har utnyttjats av bland annat klimatskeptiker och vaccinmotståndare.
 5. Vi anknyter även till debatten om hur universiteten kan nå ut till olika grupper i tider av faktaresistens och "alternativa fakta".
Exempelmeningarna är till största del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar och böcker har ibland använts som inspiration.

Närmeord till faktaresistens

Ord som innehåller eller liknar faktaresistens: faktaresistent

Sökvolym på internet för faktaresistens

Sökvolymen för faktaresistens är ca. 320 antal sök per månad. Detta betyder att det varje månad i genomsnitt 320 gånger händer att någon gör en sökning efter ordet/frasen på internet (i en sökmotor, t.ex. Google, Bing, osv.).

Mer information om faktaresistens

Vi har totalt en synonym till faktaresistens, men tyvärr inte några antonymer, registrerad i vår databas över synonymer och antonymer (motsatsord). Det finns fem exempelmeningar som kan hjälpa dig med hur du kan använda faktaresistens i en mening, men vi har tyvärr inte fått in någon engelsk översättning ännu.

Data om ordet faktaresistens

 • Antal bokstäver: 14
 • Antal vokaler: 5
 • Antal konsonanter: 9

Grundpoäng för ordet faktaresistens i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 19
 • Ordets poäng i Betapet: 20
 • Ordets poäng i WordFeud: 18

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är ignorans synonymt med faktaresistens, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss.

/Stefan (ansvarig för Synonymerna.se)