Synonymerna.se logotyp

Vad betyder majoritetsprincip?

Uppslagsord: majoritetsprincip

Majoritetsprincipen är en princip som används då ett kollektiv skall fatta ett beslut, där det beslut som får flest röster gäller som slutgiltigt beslut.

Texten uppdaterades senast 2016-08-26

Engelsk översättning av majoritetsprincip

 • majority rule

Exempelmeningar för majoritetsprincip

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet majoritetsprincip kan användas.

 1. De flesta som ställs inför denna fråga tänker nog på val enligt det som kallas majoritetsprincip, dvs. att det alternativ som stöds av flest människor är det bästa alternativet.
 2. Om inte allas röster är lika mycket värda kan inte längre begreppet majoritetsprincip användas.
 3. Det visade sig att orsaken var att den ekonomiska eliten var orolig för konsekvenserna av en alltför vidsträckt majoritetsprincip.
 4. majoritetsprincipen innebär att det förslag som får flest röster vinner en omröstning, den används bland annat i de allmänna valen och när politikerna fattar beslut i riksdagen.
Exempelmeningarna är till största del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar och böcker har ibland använts som inspiration.

Mer information om majoritetsprincip

Vi har tyvärr varken några synonymer eller antonymer till majoritetsprincip registrerade i vår databas över synonymer och antonymer (motsatsord). Det finns dock en engelsk översättning inlagd för majoritetsprincip, det finns även fyra exempelmeningar som kan hjälpa dig med hur du kan använda majoritetsprincip i en mening.

Data om ordet majoritetsprincip

 • Antal bokstäver: 17
 • Antal vokaler: 6
 • Antal konsonanter: 11

Grundpoäng för ordet majoritetsprincip i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 38
 • Ordets poäng i Betapet: 40
 • Ordets poäng i WordFeud: 39

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är , beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss.

/Stefan (ansvarig för Synonymerna.se)