Synonymerna.se logotyp
 

Vad betyder funktionell dumhet

Funktionell dumhet är en term för sådan sysselsättning där man gör sitt jobb som man skall och är kompetent i det man gör, men man reflekterar inte kritiskt kring det man gör och vad det egentligen har för samhällsnytta och mening i det stora hela.

Ordet funktionell dumhet var en del av nyordslistan 2013 från Institutet för språk och folkminnen (Isof).


Vår databas innehåller även information kring ordets popularitet på internet

Texten uppdaterades senast 2020-01-03


Ordets popularitet på internet

Ett sätt att mäta hur populärt ett ord är när det gäller användande är att analysera hur ofta någon söker efter frasen "funktionell dumhet" på internet, t.ex. genom en sökmotor såsom Google, Bing eller Yahoo. När det gäller frasen funktionell dumhet förekommer det i genomsnitt ca. 320 sökningar på frasen per månad på internet.


Mer information om funktionell dumhet

Andra sätt att lära sig mer kring vad funktionell dumhet betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till ordet. Exempelvis kan man söka efter andra ord för funktionell dumhet samt även hur man stavar till ordet. Andra sätt kan vara att söka efter definitionen av funktionell dumhet för att lära sig vad det egentligen betyder och innebär. Ett annat sätt som man även kan utnyttja för att hitta synonymer till ordet är att leta efter antonymer till funktionell dumhet, för att sedan göra eftersökningar på synonymer till de motsatsord man kan finna.

Siffror om funktionell dumhet

  • Antal bokstäver: 17
  • Antal vokaler: 6
  • Antal konsonanter: 11

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.