Synonymerna.se logotyp
 

Synonymer till forntida

Här nedanför hittar du samtliga sex synonymer till forntida.


Vad betyder forntida

Sett till sina synonymer betyder forntida ungefär uråldrig eller gammal, men är även synonymt med exempelvis "antik" och "arkaisk". Lite längre upp på sidan hittar du hela listan med synonymer till forntida. Vår databas innehåller även fem exempelmeningar på hur ordet forntida kan användas i en mening samt information kring ordets popularitet på internet.


Exempelmeningar för forntida

Här nedan kan du se några exempel på hur ordet forntida kan användas i en mening, vilket kan hjälpa dig med att använda ordet på egen hand. Om meningen är hämtad från en officiell källa finner ni en länk till källan till höger om meningen.

 1. De forntida egyptierna bedrev handel med grannfolken för att få tillgång till sällsynta, exotiska varor.  
 2. Saladin var född i Tikrit, i dagens Irak, men hans familj hade sitt ursprung i den forntida staden Dvin.  
 3. Några av de viktigaste hurritiska texterna upptäcktes i den forntida hettitiska huvudstaden Hattusa 1983.  
 4. Rolfs karaktär skildras i enlighet med de forntida nordbornas hjälteideal såsom stor stark och tystlåten.  
 5. De flesta människorna i det forntida Egypten var jordbrukare som var bundna till den mark som livnärde dem.  

Exempelmeningarna är till stor del egenförfattade, men källor som till exempel dagstidningar, böcker och Wikipedia används också.


Ordets popularitet på internet

Ett sätt att mäta hur populärt ett ord är när det gäller användande är att analysera hur ofta någon söker efter ordet "forntida" på internet, t.ex. genom en sökmotor såsom Google, Bing eller Yahoo. När det gäller ordet forntida förekommer det i genomsnitt ca. 70 sökningar på ordet per månad på internet.


Närmeord till forntida

I vår databas över ord finns 2 ord som innehåller eller liknar forntida.


Mer information om forntida

Andra sätt att lära sig mer kring vad forntida betyder kan vara att göra slagningar på särskilda nyckelord relaterat till ordet. Exempelvis hur man stavar till ordet eller vad definitionen av forntida är. Ett annat sätt som man även kan utnyttja är att leta efter antonymer till ordet, för att sedan söka vidare efter synonymer till de motsatsord man kunde finna.

Siffror om forntida

 • Antal bokstäver: 8
 • Antal vokaler: 3
 • Antal konsonanter: 5

Grundpoäng för forntida i olika ordspel

 • Ordets poäng i Alfapet: 12
 • Ordets poäng i Betapet: 14
 • Ordets poäng i WordFeud: 11

Vad är synonymer och antonymer?

En synonym till ett ord är helt enkelt ett annat ord som kan ersätta ursprungsordet. Fast som alltid när det kommer till språk finns nyanser att ta hänsyn till, och det hänger mycket på i vilket sammanhang ett ord förekommer. Men som exempel är forntida synonymt med både uråldrig och gammal, beroende på i vilket sammanhang orden används så klart.

Antonymer är ett annat ord för motsatsord, dvs. ord som betyder raka motsatsen mot ursprungsordet.

Ge oss feedback eller din åsikt

Vi som utvecklar Synonymerna.se hoppas att du som besökare gillar sajten och har nytta av den. Det ligger ett gediget hantverk bakom både själva koden samt databasen med ord och data om orden, och sajten är ständigt under utveckling.

Om du har några tips eller idéer kring hur Synonymerna.se kan bli bättre, eller om du har upptäckt någonting som är fel, får du mer än gärna höra av dig och berätta om detta för oss. Det finns ett kontakt-formulär på Om oss-sidan som är avsett för detta ändamål.