Synonymerna.se logotyp
 

Dagens ord den 3 juli 2023: induktion

Varje dag väljer vi ut ett ord som vi dubbar till "dagens ord", och här kan du läsa mer om dagens ord den 3 juli 2023.

Det utvalda ordet denna dag är: induktion.


Synonymer till induktion

En sak som säger ganska mycket om ett ord är dess synonymer, och några exempel på synonymer till ordet induktion är: påverkan, härledning.

Synonymerna är hämtade från vår databas, så kolla gärna in på ordets huvud-sida på vår sajt för att hitta fler synonymer till induktion.


Exempel på hur induktion kan användas

Här nedan följer några exempel på hur ordet "induktion" kan användas när man använder det rent språkligt, eller i en text. Meningarna är hämtade från sajten I en mening, klicka dig gärna vidare in på ordets sida där för att se fler exempel på induktion i en mening.

  1. Bacon bryter med medeltidens dogmatism och kräver att filosofin grundas på erfarenheten genom en vetenskaplig induktion.  
  2. En kritik har fokuserat på de delar av gamla teorier som faktiskt visat sig vara sanna; en kritik som kan kallas för optimistisk induktion.  
  3. Han föraktar skolastikens syllogistiska spetsfundigheter och förstår därför inte att deduktionen är oumbärlig också i metoder som baseras på induktion.  
  4. Därför såg han vetenskapens början som teori, ett system av begrepp, och inte som inledd av induktion, något som i stället upplysningens empirister menade.  
  5. Det finns även speciella krympchuckar som är avsedda att värmas upp med induktion, för att sedan krympa och stabilt hålla fast ett fräsverktyg, utan andra typer av fasthållande förband.  

Denna sida uppdaterades senast 2023-07-03


Här kan du hitta listan med alla ord som har valts ut till dagens ord tidigare: Alla "Dagens ord".