Synonymerna.se logotyp
 

Dagens ord den 4 februari 2023: gumma

Varje dag väljer vi ut ett ord som vi dubbar till "dagens ord", och här kan du läsa mer om dagens ord den 4 februari 2023.

Det utvalda ordet denna dag är: gumma.


Synonymer till gumma

En sak som säger ganska mycket om ett ord är dess synonymer, och några exempel på synonymer till ordet gumma är: kvinna, tant, äldre kvinna.

Synonymerna är hämtade från vår databas, så kolla gärna in på ordets huvud-sida på vår sajt för att hitta fler synonymer till gumma.


Exempel på hur gumma kan användas

Här nedan följer några exempel på hur ordet "gumma" kan användas när man använder det rent språkligt, eller i en text. Meningarna är hämtade från sajten I en mening, klicka dig gärna vidare in på ordets sida där för att se fler exempel på gumma i en mening.

  1. Hans änka Margareta Larsdotter levde ännu 1680 då hon beskrev sig själv som ”en gammal gumma om mina 70.  
  2. Drottningen bestämmer sig för att ta saken i egna händer och gör sig oigenkännlig genom att förtrolla sig till en gammal gumma.  
  3. Visa Karin var tillsammans med Brigitta Andersdotter verksam som klok gumma, och åtog sig att utföra trollkonster och förgörningar mot betalning.  
  4. Elin Håkansson, egentligen Kerstin Persdotter, född cirka 1627, död år 1702 i Kopparmåla, Kyrkhults socken, Blekinge, var en utövare av folkmedicin, en så kallad klok gumma.  

Denna sida uppdaterades senast 2023-02-04


Här kan du hitta listan med alla ord som har valts ut till dagens ord tidigare: Alla "Dagens ord".