Synonymerna.se logotyp
 

Dagens ord den 7 oktober 2023: festlig

Varje dag väljer vi ut ett ord som vi dubbar till "dagens ord", och här kan du läsa mer om dagens ord den 7 oktober 2023.

Det utvalda ordet denna dag är: festlig.


Synonymer till festlig

En sak som säger ganska mycket om ett ord är dess synonymer, och några exempel på synonymer till ordet festlig är: högtidlig, lajban, rolig, dråplig, kostlig, uppsluppen.

Synonymerna är hämtade från vår databas, så kolla gärna in på ordets huvud-sida på vår sajt för att hitta fler synonymer till festlig.


Exempel på hur festlig kan användas

Här nedan följer några exempel på hur ordet "festlig" kan användas när man använder det rent språkligt, eller i en text. Meningarna är hämtade från sajten I en mening, klicka dig gärna vidare in på ordets sida där för att se fler exempel på festlig i en mening.

  1. Var fjärde år organiserade atenarna Panathenaea, en festlig händelse som inkluderade religiösa ceremonier och atletiska spel, till Athenas ära.  
  2. Tillsammans skapade de en festlig, nästan överdådig dekoration i tidens art déco-stil (eller Swedish grace som den svenska varianten kallades internationellt).  
  3. Under helgen hålls Skaparfestivalen i Nyköping. Bland programpunkterna fanns lördagens karneval en festlig tillställning men som anpassats efter rådande pandemi. .  
  4. Pia Sundhage, som är förbundskapten för det brasilianska damlandslaget, bjöd på festlig stämning när Dani Alves, Matheus Cunha och Diego Carlos sjöng med till svenskans pianospelande.  
  5. Drottning Josefina anskaffade många av de porträtt av samtida europeiska regenter och förvandlade Rikssalen med hjälp av arkitekt Fredrik Wilhelm Scholander till ett magnifikt furstegalleri och en festlig bankettsal.  

Denna sida uppdaterades senast 2023-10-07


Här kan du hitta listan med alla ord som har valts ut till dagens ord tidigare: Alla "Dagens ord".